Ismerős, családtag mint vőfély

Röviden: ez ma már nem nagyon fog menni.

Hosszabban:
(Legelőször is nulladik pontként mondjuk el, hogy amikor még virult a tradicionális, - bővebben Ferdinand Tönnies is megírta: Gemeinschaft und Gesellschaft a jeles szakmunka címe, és magyarul is olvasható –, akkor természetesen mindenkinek a családból volt vőfélye itt, felénk, a Dél-Csallóközben. Így 1930-ban erre a kérdésre csak az a válasz létezett, hogy: Persze, csakis, szégyen, akinek nincs ilyen a családjában! De ennek már rég vége. Ennek tükrében olvassuk e bejegyzést.)

Végigzongoráztad a Hogyan keressünk vőfélyt? alatt felsorolt össze lehetőséget, de nem sikerült egy vőfélyt sem találnod?

Vagy csak egész egyszerűen úgy gondolod, hogy miért dobnál ki X eurót vagy forintot, mikor ott az unokatestvéred, a Sanyi, majd az elbohóckodik. Lehet, hogy a Sanyi ügyes gyerek, és idővel kifutja majd magát, a tizedik lagzijában már egyszer sem fog hibázni, és öt éven belül ő lesz a megye legnagyobb vőfélye. Neked viszont (jó esetben) csak egy lagzid lesz. Biztosan azt akarod, hogy az unokatestvéred/szomszéd srác a te lagzidban veszítse el a „vőfélyszüzességét”? Mekegjen-nyökögjön, papírról olvasva bénázzon, úgy, hogy a videós utólag mindenhonnan kivágja őt? Az ilyen alkalmi munkás, ha mondjuk tagja a helyi színjátszó csoportnak, vagy az önkéntes tűzoltó egyesület dalárdájának, még az is elképzelhető, hogy teljesen tisztességes színvonalon képes megtanulni és előadni a verseket, és nem szalad el, amikor 150 vendég mered rá, várva, hogy mily szó szökken ki a botos ember fogainak kerítésén. Viszont a szervezési háttérmunkával nem lesz tapasztalata, miközben az csaknem egyenrangú az exhibicionista megmozdulásokkal. Ha nem szívesen lennél egy fogorvos első páciense, és az autódat is inkább rendes szervizbe hordod, miért gondolod, hogy egy lakodalmat akárki képes színvonalasan levezetni? Így fest a dolog a te nézőpontodból.

És most nézzük a rokon gyerek/szomszéd srác szempontját. Már napokkal előbb stresszelni fog, a lagzi előtt már nem is fog tudni aludni, mert az fogja foglalkoztatni, hogy Úristen, holnap 50-100-150-200 szempár fog rámeredni, hogy is van az a tortavers… Az egerek rágják le a násznagy uram fülét vagy farkát, vagy mijét is? Egy göthös sündisznó lesz a nyársra húzva? Vagy kettő? Vagy nem is sündisznó, hanem bolha? Vagy az már a következő passzsus? Egy tradicionális – értsd népies – lagziban, elejétől a végéig, a prózai kommentárokat nem számítva egy vőfélynek kb. 200-300 sornyi verset kell prezentálni. Ne kövezzük meg, aki nem színinövendék, és elsőre nem tudja megtanulni. Szóval abban biztos lehetsz, hogy az előző bekezdésben felsoroltakon túl az a legkevesebb, hogy az első lagzijában nem fogja magát jól érezni. Ezt akarod?

Vőfélynek lenni felelősség. Nem kicsi.