Kell-e vőfély?

Röviden: inkább igen, mint nem.

Hosszabban:
Először próbáljunk a NEM táborába tartozók számára adni egy meglehetősen leegyszerűsítő, ám a lényegre mutató választ:
- Nem, nem kell vőfély! Takaríts meg néhány eurót, és szervezd végig a saját lakodalmadat! Megéri!
A kérdés persze annyira didaktikus, annyira retorikai és annyira ál, hogy az már szinte fáj. Persze hogy kell vőfély – és ezt nem azért mondom, hogy újabb megbízásokat szerezzek.

Egy kolléga oldalán azt olvastam, hogy hatvan ember felett már mindenképpen jó, ha van vőfély. Miért? Ha csak harminc ember van, akkor azokat nem kell szórakoztatni? A válasz nem a mennyiségben leledzik, hanem a vőfély munkájában. Mert hogyan működik (szerintem) egy (jó) vőfély? A lakodalom előtt egy-két alkalommal találkozik a fiatalokkal, akik részletesen elmondják neki az elképzeléseiket. A vőfély jegyzetel,  és aztán legjobb tudása szerint igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy a boldog ifjú pár lakodalmának gyakorlati megvalósulása minél inkább közelítse az elméleti elgondolást.

Ez rendkívül egyszerűen hangzik, de a sikerért nagyon meg kell küzdeni. A munka már a megbeszélésen elkezdődik, az elmondani kívánt, nyilvánvaló tartalmakon túl ugyanis számos háttér-információt meg kell szerezni. Tudom, hogy ezzel sokaknak újat mondtam. Sok ifjú pár még azon is csodálkozik, hogy előtte kéne találkozni. Van, aki meg is kérdezi, hogy ezt muszáj-e? Nem, nem muszáj, de akkor hívj olyan vőfélyt, aki minden lagzit egy kaptafára csinál, ezért mindegy neki, hogy te mit akarsz.

Ami nem jön át az esküvői videókon: a vőfély rengeteg háttérmunkát végez. Folyamatosan egyeztet a zenekarral, a videóssal, a fotóssal, a konyhával, a pincérekkel stb. Ez a munka a látható, manifeszt dolgokkal – köszöntőkkel, szövegelésekkel, játékokkal – egyenrangú, vagy megkockáztatom: több. Mert mit vár el mindenki a vőfélytől? Azt, hogy rend legyen a lagziban. Ha jól teszi a dolgát, tkp. nem is észrevehető, hogy van. A vőfély ismeri a forgatókönyvet, s feladata, hogy azt mindenkivel betartassa. Ez azért különösen nehéz, mert erre nincsenek meg a megfelelő eszközei. Ha késik a konyha, nem rúghatja ki a szakácsot stb., tehát csak egyéniségének súlyával és pontos koordinációval tudja elérni célját.

És itt vannak a látható dolgok, amiért vőfély/MC-t szokás fogadni. A vőfély kikéri a menyasszonyt; elbúcsúztatja a vőlegényt és a menyasszonyt; „igazítja” a nászmenetet; fogadja őket a vendéglátóipari egységben; „beköszönti” az egyes fogásokat; pohárköszöntő(ke)t mond; levezényli a menyasszonytáncot, a kellő időben pedig lezárja a lakodalmat. Az üresjáratokban pedig különböző játékokkal és egyéb humoros tevékenységi formákkal szórakoztatja a násznépet.

Ha bárki úgy érzi, hogy enélkül jól megvan, ne hívjon vőfélyt. Ám ha arra gondolunk, hogy vidéken egy vendéget zusammen kb. 30 euróból – a fővárosban többől – is ki lehet hozni, akkor ehhez képest egy vőfély bére elenyésző összeg, főként, ha tekintetbe vesszük, hogy mekkora látható és nem látható munkát végez el.